St. Mary Peak en Trapper Peak in de Bitterroots – Big Sky Walker

38 jaar later.
In juni 1982 wandelden een paar vrienden en ik naar de St. Mary Lookout ten westen van Stevensville. Het was mijn eerste ervaring met piekzakken en ik ben nooit vergeten hoe geweldig het voelde. Later dat jaar ben ik daarmee getrouwd en ben ik gaan lesgeven. Het leven werd druk en er gingen tientallen jaren voorbij voordat ik dat gevoel van topkwaliteit herontdekt dat hoort bij het staan ​​op de top van een prominente piek. Afgelopen weekend (1-2 augustus 2020) vergezelden mijn dochter Amy en onze vriend John me toen ik voor het eerst sinds ’82 terugkeerde naar St.Mary Peak. We wandelden op zaterdag naar de uitkijkpost (~ 8 mijl heen en terug met 2500 ft winst), reden toen naar beneden door Darby en deden Trapper Peak op zondag (8,5 mijl heen en terug met 3700 ft winst).

De hitte verslaan.
De twee uitstapjes waren een goede combinatie voor wat tot nu toe het heetste weekend van het jaar werd. Beide wandelingen zijn steil, maar op goede paden, hoewel de laatste halve mijl naar de top van Trapper vereist dat je over grote hoekige rotsen loopt, variërend in grootte van magnetrons tot koelkasten – een beetje leuk, maar je moet voorzichtig zijn. De temperaturen in de Bitterroot-vallei waren in de jaren 90, maar het was lang niet zo heet waar we waren – beide trailheads zijn meer dan 6000 voet *. De waas van bosbranden was minimaal en de drukte was ook niet slecht. We kwamen ongeveer een dozijn mensen tegen tijdens de zaterdagwandeling naar het uitkijkpunt en ongeveer 20 tijdens onze wandeling naar Trapper. St. Mary gaf ons een beter zicht op de Bitterroot-vallei, maar het uitzicht vanaf Trapper was adembenemend mooi – ik moet dol zijn op die steile bergtoppen! Maar geloof mijn woord niet – bekijk de Fototour.

*TER INFO.
Het wordt kouder naarmate je hoger de atmosfeer in gaat met een snelheid van 3,6 graden F per 1000 voet. Dit heet de milieuvervalpercentage – niet te verwarren met de adiabatisch verloop (5,4 graden F per 1000 voet), wat van toepassing is op stijgende lucht. Als lucht stijgt als gevolg van convectie, zoals “thermiek” dat doet, koelt die lucht af met 5,4 graden voor elke 300 meter die hij stijgt (zolang er zich geen wolken vormen in de stijgende lucht). De lucht waar we doorheen trokken, steeg niet – we liepen gewoon hoger de atmosfeer in, daarom was het milieuvervalpercentage van toepassing. De man in de uitkijktoren zei dat de temperatuur daar 69 graden F was. Op basis van het milieuvervalcijfer konden we verwachten dat het meer dan 20 graden warmer was in Stevensville, dat 6000 voet lager is dan de toren.

Sorry als ik je daar een beetje “leerzaam” heb. Ik ga binnenkort weer aan het werk als wetenschapsleraar – ik probeer gewoon weer in de praktijk te komen. 😉

Hieronder: Deze kaart markeert wandelingen die tot nu toe op bigskywalker.com zijn vermeld, waaronder een aantal in Glacier Park – Selecteer volledig scherm om uit te vouwen, zoom in voor meer details of klik op een markering voor een link naar het bericht.

.Credit
Source link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

winjouwmarktplaatscamper
Logo
Reset Password
Compare items
  • Total (0)
Compare
0