Goede uitrusting: Nalgene Sustain – REI Co-op Journal

We hebben een plastic probleem: we zwemmen praktisch in het spul. De meeste Amerikanen beseffen dat ons probleem met plastic afval een milieucrisis die vrijwel elk marien en zoetwaterecosysteem treft buiten. Toch blijven we met een onbegrijpelijke snelheid plastic voor eenmalig gebruik produceren. Volgens de gegevens zouden we dat kunnen hebben meer plastic in gewicht dan vis in de oceaan tegen 2050. Alleen al in de Verenigde Staten bijna 60 miljoen plastic waterflessen voor eenmalig gebruik worden elke dag in de prullenbak gegooid. Nog enger: dat aantal weerspiegelt slechts een fractie van het dagelijkse plastic afval dat wereldwijd wordt weggegooid. 1 miljoen plastic flessen elke minuut.

Dus ja, we hebben een enorm plastic probleem. Maar dankzij een nieuw materiaal van Eastman Specialty Plastics hebben merken als Nalgene, CamelBak en HydraPak wellicht het begin van een oplossing. Het geheim: Tritan Renew, een BPA-vrij materiaal afgeleid van 50% gerecycled materiaal of afvalplastic. Hoewel het concept eenvoudig klinkt, is de wetenschap achter de technologie allesbehalve basaal.

“Dit is als de heilige graal van herbruikbare waterflessen”, zegt Eric Hansen, marketingdirecteur voor Nalgene Outdoor Products. “We zijn hier allemaal al meer dan tien jaar naar op zoek.”

De magie achter Tritan Renew bestaat dankzij een speciaal soort recycling dat wordt gebruikt om afvalplastic om te zetten in consumentenproducten zoals herbruikbare waterflessen. Oorspronkelijk probeerde Eastman mechanische recycling te gebruiken, een meer traditionele benadering die plastic afval omzet door de polymeren te malen, wassen, scheiden en compounderen tot nieuwe plastic materialen. Eastman was echter niet succesvol in die aanpak. In 2019 kwamen ze aan in de productiefabriek van Nalgene in Tennessee om te gaan werken aan chemische recycling, het supersterproces dat Tritan Renew mogelijk maakt.

Eastman gebruikt iets dat polyestervernieuwingstechnologie (PRT) wordt genoemd, een chemisch proces dat afvalplastics (zoals waterflessen voor eenmalig gebruik) afbreekt tot moleculaire bouwstenen. Het is niet nodig om te stampen of te breken; de transformatie gebeurt op moleculair niveau. Vervolgens kunnen die deeltjes worden hergebruikt en worden geconstrueerd tot nieuwe plastic producten, zoals Tritan Renew.

“Het is net zo duurzaam als de oude Tritan die we jarenlang hebben gebruikt, maar nu is de helft ervan gerecycled”, zegt Hansen. “We hebben een herbruikbare container, we gingen nog een stap verder en nu is het bijna een gesloten kringloop.”

Een hand houdt een Nalgene-waterfles vast met in de verte besneeuwde toppen
Nieuwe waterflessen gemaakt met Tritan Renew zijn net zo duurzaam, volgens Nalgene alleen gemaakt met half gerecycled materiaal. (Foto beleefdheid: Nalgene)

Dat is de crux van het gesprek: de gesloten lus. Hansen verwijst naar het idee van een circulaire economie, de gouden standaard in duurzame productie. Dit verschilt van het historisch populaire lineaire economische model dat een “take-make-waste” -plan volgt, waarbij we materialen meenemen, een product maken en het dan weggooien. In plaats daarvan heeft een circulair model drie hoofdprincipes: producten en materialen zo lang mogelijk in gebruik houden, producten ontwerpen met zo min mogelijk afval en vervuiling, en de nadruk leggen op hernieuwbare en gerecyclede materialen. Deze manier van zakendoen vermindert de druk op het milieu en minimaliseert tegelijkertijd de menselijke impact op onze eindige hulpbronnen.

Hoewel het circulaire model nog geen volledig gesloten kringloop is voor Nalgene, brengt Tritan Renew ze een paar stappen dichterbij met hun nieuwe lijn waterflessen. Deze lijn, genaamd Sustain, werd exclusief gelanceerd tijdens REI in augustus 2020 en gebruikt het gerecyclede plastic om herbruikbare flessen te produceren die bedoeld zijn om vrij lang in rotatie te blijven. Bovendien is de gerecyclede inhoud in een enkele Sustain-fles het equivalent van acht plastic flessen voor eenmalig gebruik. Nalgene hoopt uiteindelijk een programma te ontwikkelen waarbij ze oude waterflessen gemaakt van Tritan Renew meenemen en deze tot een nieuw product vervaardigen (de flessen zijn momenteel gemaakt van # 7 plastic en kunnen in uw regio recyclebaar zijn). Voorlopig elimineert de nieuwe lijn zowel de behoefte van de consument aan flessen voor eenmalig gebruik als een groot deel van het afvalplastic dat naar onze oceanen gaat. Als een extra bonus, vermindert het gebruik van gerecycled afvalplastic met 50% van de fossiele brandstoffen die oorspronkelijk nodig waren om een ​​enkele herbruikbare waterfles te maken.

En Nalgene is niet het enige merk dat deze ruimte betreedt. Volgens Danielle Deal, senior category merchandise manager voor REI, maken CamelBak en HydraPak nu waterflessen gemaakt met Tritan Renew. De taal is lastig omdat elk merk hun nieuwe lijn iets anders noemt. Nalgene koos voor Sustain terwijl CamelBak koos voor Renew en HydraPak koos voor Recon. Maar hoewel de taal varieert, is het materiaal hetzelfde: flessen gemaakt met 50% gerecycled materiaal. Deze verschuiving is van cruciaal belang voor REI, aangezien winkels alleen de gerecyclede inhoudflessen zullen vervoeren.

“De coöperatie heeft een klimaatverbintenis, waaronder een belofte om de CO2-voetafdruk in de komende tien jaar met 55% te verminderen”, zegt Deal. “Het klinkt als een lange tijd, maar er mag geen vertraging optreden om assortimentbeslissingen in de goede richting te zetten. Dat is de enige manier om een ​​diepe indruk te maken. “

Hansen is het daarmee eens. Hij denkt zelfs niet dat Nalgene nog maar in de buurt is.

“Ons plan is om uiteindelijk 100% gerecycled materiaal te krijgen”, zegt hij. “Vanuit technologisch perspectief zijn we er nog niet, maar dat is zeker het plan.”

Bezoek onze Good Gear-landingspagina voor meer verhalen over merken die goed werk leveren.

CreditSource link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

winjouwmarktplaatscamper
Logo
Reset Password
Compare items
  • Total (0)
Compare
0