Mala Mojstrovka – Slovenië verkennen

{Een disclaimer voor de wijzen: de omstandigheden in de bergen kunnen zeer snel veranderen, dus plan uw klim dienovereenkomstig; lees over de geplande route, controleer de lawineverslagen, het bedrag van sneeuw in de bergen, en rapporteert over de temperatuur- en windveranderingen, overleg met berggidsen en lokale klimmers,…}

Terwijl krokussen, primula’s en lentesneeuwvlokken ontwaken uit de harde grond en de natuur in de valleien levendigere tinten blauw en groen begint op te nemen, blijven de bergen stevig hun wintergrond staan ​​in het licht van de ontwakende lente. Je rijdt er in perfecte zon naartoe, maar klimt uiteindelijk bij temperaturen ver onder het vriespunt met af en toe sneeuwstormen en felle windkou. Toch maken de vriestemperaturen de sneeuw stabiel en geweldig voor serieuze winterse beklimmingen, en dat is wat telt als je je langzaam een ​​weg naar boven vecht op de steile, met sneeuw beglaasde hellingen.

Vorige op blog: De piek op de rand van toegankelijkheid
Zie De favoriete meerdaagse tours van Slovenië verkennen: Triglav-meren-trektocht, Van Bohinj naar Soča Valley Trek

Het vorige weekend was voor mij echt een keerpunt. Van mijn gebruikelijke gemakkelijke tot matige winterwandelingen naar de bergen zoals Vrtaško Sleme en Cipernik, ik heb een bewuste keuze gemaakt om een ​​stap te maken naar de steilere en hogere waar volledige winteruitrusting en ervaringen uit het verleden een absolute must zijn. Ik sloot me aan bij een begeleide groep en verbeterde mijn kennis over veiligheid in de bergen in de winter, terwijl ik ook werkte aan klimvaardigheden en vaardigheden voor het gebruik van de lawine-veiligheidsuitrusting. Uitgerust met de juiste kennis, beklommen we Mt. Mala Mojstrovka, 2332 m, een aantrekkelijke berg boven de Vršič-pas.

Het beklimmen van Mala Mojstrovka

Verborgen boven het levendige Alpendorp Kranjska Gora ligt een mysterieuze berg die evenveel gezichten lijkt te hebben getoond als bezoekers. Namelijk, vanwege de comfortabele bereikbaarheid, aangezien het direct aan de Vršič-pas ligt, krijgt het veel aandacht en is het vooral een verfrissende en vrij gemakkelijke Alpine-klim. Toch moet het niet lichtvaardig worden opgevat. De machtige berg heeft in de loop der jaren vele levens geëist, zelfs een paar legendarische bergbeklimmers die als onoverwinnelijk werden beschouwd.

Toen ik een kind was, herinner ik me dat mijn oudere neef vast kwam te zitten in een lawine op de woeste hellingen van Mala Mojstrovka en meer dan twee uur onder de sneeuw bleef. Dat gebeurde vóór het tijdperk van mobiele telefoons, zijn vrienden haastten zich naar de vallei voor hulp, terwijl zijn overlevingskansen snel afnamen door zuurstofgebrek en onderkoeling. Niettemin had hij veel geluk en werd uiteindelijk gered dankzij een geweldig reddingsteam en hun lawine-reddingshonden.

Lees ook:
De meest schilderachtige tour naar Triglav
5 epische wandelingen en beklimmingen in Triglav National Park waar je versteld van zult staan
Mt. Stol, de iconische ansichtkaartenberg achter Bled

De technologie is gelukkig veel verbeterd in de afgelopen twee decennia en dus voelde het beklimmen van de steile en lange hellingen redelijk veilig (ongeacht de horrorverhalen uit het verleden die in mijn achterhoofd blijven hangen …). Nieuw bij het klimmen maar met veiligheid in de handen (een ijsbijl, stijgijzers en de lawine-veiligheidsuitrusting), ik was verrast door hoe natuurlijk het aanvoelde. Zelfs het steilste deel, waar ik mijn hele focus had op het plaatsen van mijn voeten in de juiste positie met de voortanden van de stijgijzers stevig in de sneeuw en de ijsbijl mooi vastgegrepen, voelde opwindend en inspirerend. Ik beklom mijn eerste couloir!

Het hebben van de juiste uitrusting betekent niet noodzakelijk dat je tijdens de tour veilig blijft. Je moet het absoluut effectief kunnen gebruiken! Dus als u zich niet in staat voelt om de winterklimuitrusting te gebruiken, raad ik u van harte aan om deel te nemen aan een rondleiding naar Mala Mojstrovka (zie andere begeleide Intro Alpine-tochten)

Ergens hoog in de Julische Alpen genoten we van ons eerste Alpine-avontuur; we klommen eerst de eerste helling op, klommen een vrij korte couloir op die uitkwam op een meer ontspannen terrein maar moesten over een sneeuwkroonlijst klimmen om die te bereiken, en gingen toen op naar de top van Mala Mojstrovka op een matig steile maar vrij onbeschutte helling . Julia, een ander meisje in de groep, en ik boden graag aan om vooraan in de groep te staan ​​om voetafdrukken te maken in de verse sneeuw voor de rest van de groep, terwijl de gids druk bezig was op en neer te rennen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig was en comfortabel.

Het weer veranderde van perfecte zonneschijn de ene minuut in harde wind en af ​​en toe een sneeuwstorm de volgende, en we bereikten de top in koude en lichte sneeuwval met de bergtoppen gesluierd in dikke wolken. We konden ons niets schelen over de onzichtbare uitzichten, maar vierden onze eerste grote prestatie in de hoge bergen!

De afdaling was mentaal uitdagender dan normaal. Weer aan het hoofd van de groep moest ik visuele tussendoelen volgen op een denkbeeldig pad om de besneeuwde top af te dalen en later samen te voegen met het juiste pad. Als de hellingen tijdens de beklimming behoorlijk zichtbaar leken, zagen ze er op de afdaling heel serieus uit en eisten ze 100 procent focus. Maar toen we het couloir afdaalden, keurde onze coolste gids het goed om op onze kont naar beneden te glijden, dus gingen we. Woooohoooo! De meest perfecte afsluiting van de meest perfecte eerste klim in het hooggebergte!

Die avond, terwijl ik op de bank lag, voelde mijn lichaam zich tevreden met de training, maar mijn geest was rusteloos. Die klim was zo overweldigend dat ik zo snel mogelijk terug moest naar de bergen! Na een paar berichten was mijn gebruikelijke wandelmaatje Nina er klaar voor en dus spraken we af om de volgende ochtend af te spreken en de gemakkelijkste winterklim naar Mt. Begunjščica, een 2.060 meter hoge top in het Karavanke-gebergte.

Doorgaan met: Het klimavontuur in Mt. Begunjščica

Blijf ons volgen voor meer outdoor-avonturen! Volg ons op Facebook, Twitter, en Instagram, en abonneer u op de nieuwsbrief. Op zoek naar een prachtige tocht in de bergen? Het verkennen van Slovenië biedt begeleide wandel- en klimtochten!

CreditSource link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

winjouwmarktplaatscamper
Logo
Reset Password
Compare items
  • Total (0)
Compare
0