Drie plekken om bloemen te zien in het vroege voorjaar – Slovenië verkennen

Na de weken van bergbeklimmen in zeer echte winterse omstandigheden, wilde ik dat de afgelopen week anders zou zijn. Warm, gezellig en kleurrijk. Toevallig heeft ons kleine groene landje het geluk drie verschillende soorten klimaat te hebben, en als de eerste bloemen pas op één plek beginnen te bloeien, is de lente al in volle gang op een andere plek.

Afgezien van wat motregen was de late winter behoorlijk droog, waardoor de natuur niet zo spectaculair achterbleef voor wilde bloemen als gewoonlijk. Maar aangezien de natuur langzaam aan het ontwaken is, aangezien de spreekwoordelijke regenmaand nog maar net is begonnen, kunnen bloemenliefhebbers op een paar plekken al de eerste lentebloesems zien. Hier zijn drie bloeiende locaties uit drie totaal verschillende delen van Slovenië die ik vorige week heb bezocht, elk heel verschillend, maar toch prachtig in zijn uniekheid. Genieten!

Lees ook:
Wandelen in een bloemenparadijs: Mt. Golica en zijn narcissen
Wanneer Velika Planina zich in paars kleedt
In de bergsportmodus komen met de klassiekers van Pokljuka

Lepralelies in het moerasland van Ljubljana

Weggestopt aan de zuidkant van Ljubljana en zich uitbreidend tot de eerste uitlopers van de bergen in het zuiden, beslaat het moeras van Ljubljana 163 vierkante kilometer of ongeveer een procent van het land en kwalificeert het zich als het grootste moerasgebied van Slovenië. De drassige flats zijn verweven met een eindeloos labyrint van weiden, velden, sloten en paden, terwijl ze ook bekend staan ​​om hun bloeiende dieren in het wild en diverse planten. Ze huisvesten onder andere 89 soorten vlinders, 48 ​​soorten libellen en meer dan 100 soorten vogels, waarvan sommige wereldwijd als bedreigd worden beschouwd, terwijl maar liefst de helft van de Sloveense vogelpopulatie deze plek uitkiest om uit te komen.

Ergens tussen het einde van de winter en het begin van de lente zijn de oeroude hooilanden van de wetlands ook de plek om bloeiende lepralelies te zien, prachtige klokvormige bloemen met een ietwat roodpaarse kleur. In feite zijn melaatse lelies de eersten die de nog kleurloze weiden sieren.

Maar met temperaturen die tot een week geleden bijna nul waren, leek het behoorlijk onwerkelijk dat er al iets kleurigs in de moerassen van Ljubljana had kunnen zijn, dus ik debatteerde over de bloeiende lepraleliesfoto’s die ik een paar dagen eerder op Instagram had gevonden (hey, kom uitchecken Het Instagram-profiel van Slovenië verkennen!). Je kunt sociale media niet echt vertrouwen voor de meest up-to-date informatie over de bloemen, toch? Hoewel ik zou liegen als ik zei dat ik niet geïntrigeerd was. Toch moest ik zelf kijken of de bloemen inderdaad uit waren.

Ik reed naar Bevke, een klein dorp aan de westkant van de Marshes, en maakte mijn gebruikelijke wandeling door de velden naar het meer centrale gebied om bloemen te spotten. Die delen van de moerassen zijn minder gecultiveerd en hebben als zodanig de wilde bloemen en dieren in het wild laten groeien. Je wandelt in het schijnbaar afgelegen moerassige landschap terwijl de herten en wilde konijnen uit hun schuilplaatsen ontsnappen wanneer iemand te dicht bij hen komt. Het sprookjesachtige land onthulde ook velden met bloeiende lepralelies die overal in overvloed leken te bloeien en helder schenen in de ondergaande zon. Wat een prachtig bloemenavontuur om mee te beginnen!

Martinj Vrh gekleed in krokussen

“Vrh” wat in het Sloveens “een piek” betekent, zou natuurlijk op zijn zachtst gezegd een heuveltop aannemen als we het over Martinj Vrh hebben. Ook al wordt je begroet door een heuvelachtig landschap dat er naartoe rijdt, de naam staat eigenlijk voor een dorp dat zich uitstrekt langs de heuvel en wel 1000 meter hoog is. Vanwege de afgelegen ligging zou dit dorp anders nooit iemands aandacht trekken als er niet de paarse tapijten van krokussen waren die de open weiden vroeg in het voorjaar bedekken.

Volgende in april: Velika Planina en weilanden met krokussen

Ik was best geamuseerd dat ik geen uren hoefde te trekken om een ​​glimp op te vangen van de ongrijpbare schoonheid; Ik hoefde alleen maar in een auto te zitten. Eenmaal daar kunt u wandelen over de weilanden, een deken uitrollen en genieten van een picknick met het uitzicht; de Julische Alpen in het noordwesten, de Kamnik-Savinja Alpen in het noordoosten en Mt. Ratitovec met andere kleinere toppen van de Škofja Loka-heuvels rondom.

Omdat ik een paar uur te doden had voor de geplande terugkeer naar huis, verkende ik het gebied alleen om vriendelijke lokale bewoners en prachtige paden op en neer te gaan op de glooiende heuvels rond de met bloemen bezaaide weiden. Een bord van 2 uur suggereerde nog een grotere wandeling in de buurt, naar Blegoš, dat op zijn 1.562 meter nog steeds sneeuw had, en ik begon er echt naartoe te gaan, maar veranderde van gedachten na een kwartier in het koude bos te hebben doorgebracht. De warme, zonovergoten weiden riepen me en ik slenterde tot zonsondergang naast de krokussen. Lui maar lief.

Bloeiende kersenbomen in de Goriška Brda

Voor de laatste introductiereis koos ik voor het zonnige deel van Slovenië, de Goriška Brda, waar ik, ergens tussen de Alpen en de zee, door romantische dorpjes dwaalde en tussen de wijngaarden, olijfboomgaarden en orchideeën langs prachtige glooiende heuvels dwaalde.

Ik parkeerde mijn auto in Gonjače en ging op pad voor een rondwandeling van 10 km tussen vijf schattige dorpjes, elk op hun eigen top van een heuvel, verbonden met een van de mooiste kersenroutes in het centrum van Brda, de Drugmbernca Trail.

Van Gonjače ben ik eerst naar Imenje gelopen, wiens naam waarschijnlijk afkomstig is van het woord “Imetje” dat “bezittingen” betekent. Volgens de oude lokale verhalen leverden de mensen uit het dorp Imenje voedsel en hun andere bezittingen aan het naburige versterkte dorp Šmartno in ruil voor de bescherming tegen de vijanden. Imenje zorgde niet alleen voor bezittingen van vroeger, maar voor mij ook een geweldig uitzicht op het volgende dorp Šmartno, genesteld tussen de bloeiende witte takken van ontelbare kersenbomen.

Šmartno, het volgende kleine dorp met iets meer dan 200 inwoners, dat is uitgeroepen tot cultureel erfgoedmonument, heeft een opmerkelijke geschiedenis doordat het de mensen heeft beschermd tegen de Turkse invallen. Van Šmartno vervolgde ik het op en neer pad naar Biljana, vervolgens naar Dobrovo en zijn renaissancekasteel, en tenslotte tussen delicate bloeiende kersenbomen terug naar Gonjače.

Volgende in mei: Golica en zijn narcissen

De gemarkeerde drie uur strekten zich uit tot bijna vijf omdat het gewoon zo oogverblindend mooi was en ik elke vijf minuten een fotostop moest maken … en in de zon moest liggen, snacks uit mijn rugzak moest halen en tegen de rotsen leunde, koesterend in de warmte. Het koude weer dat ik die ochtend thuis ontsnapte, zwaaide vaag naar me toen mijn ouders een bericht stuurden dat onze puppy niet bepaald gelukkig was in de tuin omdat het blijkbaar had geregend. Meerdere keren trouwens. Ik dacht aan mijn arme puppy in die aanhankelijke regen, terwijl ik in het westen lag te luieren in de perfectie van een vroege lentemiddag. Het is maar goed dat ik zo nu en dan mijn Alpenbasis verlaat, maar de volgende keer gaat dat arme ding met me mee.

Controleren ViaSlovenia voor een kamer of appartement in Brda

Blijf ons volgen voor meer outdoor-avonturen! Volg ons op Facebook, Twitter, en Instagram, en abonneer u op de nieuwsbrief. Op zoek naar een prachtige tocht in de bergen? Het verkennen van Slovenië biedt begeleide wandel- en klimtochten!

CreditSource link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

winjouwmarktplaatscamper
Logo
Reset Password
Compare items
  • Total (0)
Compare
0